En God schiep Ada en Eva – gay en Frans

Het is net zo belangrijk de mensheid te verlossen van homoseksualiteit als het oerwoud te behoeden voor vernietiging, was de kerstboodschap van de paus. Ik heb met ‘m te doen. De paus is alwetend, hij verkondigt zijn wijsheden en zut alors, niemand luistert. Niemand in ons Franse dorp, althans, en dat terwijl de bewoners toch tamelijk godvrezend zijn.

Wie spiritueel aangelegd is, komt in Anduze niets tekort. Het dorp biedt maar liefst drie katholieke bedediensten: in de kerk, in de kapel en in het klooster. Bovendien heeft Anduze een van de grooste protestantse kerken van Frankrijk. Fraai gelegen, aan de oever van de rivier, is de kerk van de zevendedagsadventisten. De Anglicanen hebben bezit genomen van een kerk iets buiten het dorp en komen er maandelijks bijeen. Ook de methodisten hebben een eigen gemeente en beheren een evangelische boekhandel. Er is een protestantse liefdadigheidsinstelling en een secours catholique.

Ondanks al die devotie is Anduze een waar homoghetto. In onze straat alleen al wonen drie lesbische stellen en een homopaar. De gemiddelde dorpsgenoot kan er niet mee zitten. Een keurig heteroseksueel echtpaar dat tussen twee roze stellen woont, zweert bij hun buren: lekker rustig, geen kinderen. Het nieuws dat Geliefde en ik in het echt verbonden zijn, werd door onze hoogbejaarde, evangelistische buurvrouw met laconiek schouderophalen ontvangen. Een boomlange travestiet, op bezoek bij een homostel dat elders in het dorp woont, baart geen opzien in het dorpscafé. Een van de stamgasten is een met sieraden doorregen lebo. Eveneens gepierced is de alom gerespecteerde juwelier van het dorp en iedereen weet dat hij homo is. Dat de eigenaren van een bakkerij (twee dames en een meneer) een driehoeksverhouding hebben – kijk, da’s nou nog eens een interessant nieuwtje.

Met enige regelmaat worden Geliefde en ik uitgenodigd voor een kerkdienst. Onze buurvrouw werpt fleurige pamfletten in de bus en heeft ons een kalender gegeven met bijbelteksten. Een Britse vriendin probeert ons naar haar kerk te lokken door scones en muffins na afloop van de dienst te beloven. En in de zomer zijn er met het oog op de vele toeristen Nederlandstalige diensten in le temple (de protestantse kerk) – we zijn er van harte welkom. Ik heb me voorgenomen naar de kerk te gaan zodra Geliefde en ik worden uitgenodigd deel te nemen aan een levende kerststal – als twee Maria’s. Onwaarschijnlijk is zo’n verzoek absoluut niet. Het is hier goed toeven, als pot in Frankrijk.

Advertisements
Tagged ,
Advertisements
%d bloggers like this: