La Maison

Wie op verantwoorde wijze een huis in Frankrijk koopt, volgt een uitgekiend stappenplan waar jaren voor worden uitgetrokken. Ten eerste achterhaal je hoe gefundeerd de keuze voor Frankrijk is en of een huisje aan het Sneekermeer geen betere optie is. Je gaat in psychoanalyse bij een francofobe therapeut. Je wordt lid van de Alliance Française en overleeft een cursus “Uitgebreide talige zelfstandigheid”. Je zoekt mensen wier verhuizing naar Frankrijk op een fiasco is uitgelopen.

Ik moet toegeven dat Geliefde en ik iets minder doordacht te werk gingen. De uitverkiezing van la douce France vond plaats toen we aan de andere kant van de wereld woonden. We wilden terug naar Europa maar de meeste landen vielen af door latitude (te koud volgens Geliefde) of ons onbekende taal. Dan maar Frankrijk. Geliefde maakte een lijst met de streken waartoe we ons moesten beperken, niet gebaseerd op de arbeids- en huizenmarkt maar op de minimum wintertemperaturen. Aangezien we een veestapel van de andere kant van de wereld meenamen, mislukte mijn plan om calme, confiante et détendue (rustig, vol zelfvertrouwen en ontstrest) op zoek te gaan naar een woning. Wij hadden twee weken om ons droomhuis te vinden temidden van het gigantische aanbod van woningen.

Idealitair zoek je een tijdelijke woonplaats in de streek van Frankrijk waar je je wilt vestigen. Je bekijkt de verschillende locaties en huizen in diverse staat van onderhoud. Lunchen en dineren doe je uitsluitend bij fastfood restaurants, de enige plek waar gratis internet is en je het regionale huizenaanbod online kan bekijken. Omdat veel Franse makelaars nog digibeten zijn, neem je ook de gratis woningkranten door. Tegen de tijd dat je het eerste makelaarskantoor binnenstapt, heb je een lijst met keiharde eisen waar je droomhuis aan moet voldoen, staat een onafhankelijke taxateur dag en nacht paraat en weet je precies hoeveel je af moet dingen om nog voor een hypotheek in aanmerking te komen.

Bij ons ging ook deze fase van de verhuizing naar Frankrijk iets anders. We vonden toevallig een logeeradres in zuidoost Frankrijk en in die streek zijn we blijven hangen. Het eerste huis dat we hebben bekeken, hebben we gekocht. De prijs van de woning en de kosten van de makelaar en de notaris waren hoger dan gebudgetteerd. Voor een hypotheek bleken we niet in aanmerking te komen. We vroegen, wel zo efficiënt, onze familie en vrienden in een moeite om hulp bij de verhuizing en een lening van driekwart ton. Toegegeven, de manier waarop we ons huis in Frankrijk kochten was wellicht weinig verantwoord, maar wel met de Franse slag. We horen hier duidelijk thuis.

Advertisements
Tagged
Advertisements
%d bloggers like this: